Kerkgebouw

| home | kogerkerkgemeente | vrienden kogerkerk | orgel | restauratie | concerten | donateurs | geschiedenis |

Wie over de A8 rijdt kan het niet missen; de torenspits van de Kogerkerk.

De Kogerkerk in 1890

Deze kerk uit 1686 in Koog aan de Zaan staat precies in de buitenbocht van de snelweg, daar waar de snelweg de Zaan kruist. Dat maakt dat de kerk van uit beide rijrichtingen zeer goed zichtbaar is. Een duidelijk herkenningspunt midden in het huidige Zaanstad.

De omgeving Kogerkerk wordt opgeknapt. Deze

Omgeving Kogerkerk wordt opgeknapt.

"Waarom hebben ze die kerk toch zo pal naast de snelweg gebouwd?", vroeg eens een verbaasde automobilist zich af toen hij over de snelweg reed. Toen dezelfde automobilist later betrokken raakte bij de plannen voor de realisatie van een kunstwerk in Koog aan de Zaan realiseerde hij zich dat niet de kerk vlak naast de snelweg was gebouwd, maar de snelweg vlak naast de kerk. Immers, de kerk staat er al ruim driehonderd jaar al lang voordat er sprake was van snelwegen in Nederland.

De Kogerkerk, winter 2004

De Kogerkerk, gebouwd in 1686, is in de loop der tijden aangepast en uitgebreid. Iedere generatie heeft er iets aan toe gevoegd. Ook wij willen ons steentje bijdragen aan het behoud van deze mooie kerk. Omdat de tijden veranderen en de huidige eisen hoger zijn dan vroeger, zal de Kogerkerk op enkele punten moeten worden aangepast en uitgebreid. Dat kost geld. Om dat geld bijeen te brengen is op 5 oktober 2001 de Stichting Vrienden van de Kogerkerk opgericht. Deze stichting heeft als doel fondsen te werven voor de instandhouding van de kerk.